Taidegrafiikka

Grafiikan tekniikoita kehittyy kaiken aikaa lisää, ja jokaisella tekijällä on omat tapansa soveltaa erilaisia tekemisen tapoja. Tässä esittelemme joitakin tyypillisimpiä tekniikoita. Mikäli haluat tietää jostakin tekniikasta lisää, tai päästä vaikkapa itse kokeilemaan grafiikan tekemistä, ota yhteyttä tai tule käymään Paperihuoneella!

Kuivaneula

Viiva kaiverretaan esimerkiksi kuparilevylle erilaisia piirtimiä käyttäen. Painoväri hangataan levyyn ja levyn pinta pyyhitään puhtaaksi. Väri jää piirroksen uriin, ja kun laatta vedostetaan grafiikanprässillä painopaperille, lopputuloksena on kauniin utuinen viiva.

Carborundum-grafiikkatek

Carborundum

Kuva-aihe maalataan esimerkiksi Offsetpeltiselle laatalle gesson ja carborundum-hiekan sekoituksella. Yhdistetään usein kuivaneulatyöstettyyn laattaan. Kuivatuksen jälkeen laattaan hierotaan väri ja se vedostetaan prässin avulla.

Pisarat

Etsaus eli viivasyövytys

Kuparilevyn pinta suojataan nestemäisellä kovapohjalla tai vaihtoehtoisesti pehmeäpohjalla, kuva ”naarmutetaan” pohjusteeseen erilaisilla piirtimillä. Piirrosjälki syövytetään hapossa niin että metalliin muodostuu uurteet. Laatta puhdistaan ja vedostetaan prässin avulla.

Etsaus-grafiikkatekniikka

Akvatinta

Viivasyövytettyyn laattaan suihkutetaan mustemainen lakkaseos retussiruiskulla ja kompressorilla. Laatan pintaan muodostuu pistemäinen pinta. Levitetyn aineen annetaan kuivua hyvin. Aiemmin pistemäinen kuvio saatiin pölyttämällä laatalle hartsijauhetta, joka kiinnitettiin levyyn kuumentamalla. Hartsijauhe on kuitenkin hengitettynä vaarallista, joten myrkytön tapa on suositeltavampi.

Laattaa peitetään suojalakalla aloittaen vaaleimmista kohdista. Syövytystä jatketaan vaiheittain siten, että ne piirroksen kohdat joihin halutaan tummimmat sävyt, ovat pisimpään ilman lakkaa. Näin saadaan aikaan erilaisia sävypintoja. Laatta puhdistetaan ja vedostetaan prässin avulla.

Akvatinta-grafiikkatekniikka

Photoetsaus

Kuparilaatalle suihkutetaan valoherkkä emulsio ja kuva valotetaan laattaan kuvakalvoa hyväksi käyttäen pimiössä.

Laatta kehitetään ja kuvan työstämistä jatketaan syövyttämällä. Laatta puhdistetaan ja vedostetaan prässin avulla.

Photoetsaus-grafiikkatekniikka

Litografia eli kivipiirros

Tasaiseksi hiotulle kalkkikivelle piirretään ja maalataan erilaisilla rasvaliiduilla tai tussiseoksilla. Valmis kuva syövytetään typpihapon ja arabikumin seoksella.

Vedostettaessa kiven pinta pidetään koko ajan vedellä kosteana, mikä estää kivelle telatun painovärin tarttumisen ei-toivotuille alueille. Kuva vesotetaan kiveltä painopaperille laakapainoprässillä.

kylppäri

Puupiirros

Puupiirtämisen tapoja on monia, mutta pääpiirteissään kuva kaiverretaan vanerilevylle erilaisilla taltoilla. Väri telataan vanerin pintaan ja vedostetaan siitä prässillä tai kiekkomaisella barenilla hiertämällä.

Eri värit voi vedostaa erillisiltä laatoilta, mutta mahdollista on myös vedostaa useita värejä samalta laatalta, edeten vaaleimmista sävyistä tummimpiin.

Sipulit

Monotypia

Monotypia on maalausmainen tapa tehdä grafiikkaa. Siinä halutut värit ja kuviot telataan tai maalataan suoraan laatalle, jolta voidaan vedostaa yksi tai kaksi vedosta; näin ollen tällä tekniikalla ei tehdä sarjoja, vaan uniikkeja teoksia.

Laattaa voidaan käsitellä monin tavoin, mm. lisäämällä pisaramaisia kuvioita väriin liuottimilla tai poistamalla telattua väriä laatalta erilaisilla välineillä.

meri