KERROSTUMIA -näyttelyn avajaiset

Lumimyräkkää seuraavan päivänä aurinko valaisi päivän, kuivasi tiet ja palautti toiminnan monella tapaa keväiseksi!

Pirjo Aaltonen, kouvolalainen kuvataideopettaja ja kuvataiteilija, TaM, aloitti aamupäivällä gallerialla näyttelyn ripustuksen yhdessä miehensä kanssa. Samanaikaisesti Petra Saraste ripusti ikonit grafiikanpajan puolelle ikonimaalauksen jatkoryhmäläisten kanssa.

Kaikki oli valmista reilusti ennen klo 17 kun Kaupunkiuutisten toimittaja Riikka Helenius tuli paikalle tapaamaan jutunteon merkeissä Pirjoa ja Petraa.

Klo 18 mennessä haastattelut valokuvatuokioineen olivat ohi ja avajaisvalmistelut kaikinpuolin valmiit!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

KERROSTUMIA -näyttely koostuu taidegrafiikan vedoksista, jotka on toteutettu puupiirroksen ja metalligrafiikan menetelmin. Näyttelyn nimi viittaa kahteen suuntaan. Taiteilija kertoo nimen viittaavan sisällöllisesti erilaisiin ajallisiin ja
kulttuurisiin kerrostumiin, kuten ajan kulkuun, rapistuneisiin pintoihin, ihmisen työn jättämiin jälkiin ja kiehtovaankasvimaailmaan. Taiteilijan mukaan nimi viittaa myös töiden toteutukseen, eli käytettyihin grafiikan menetelmiin, puupiirrokseen ja metalligrafiikkaan, joille on ominaista usealta laatalta vähitellen, kerros
kerrokselta syntyvä lopullinen työ.

Kuva 1
Vaihtuvaa valoa II, 2017, puupiirros

Pirjo Aaltonen kertoi avajaisvieraille teosten lähtökohdista, käytetyistä menetelmistä ja kohteista, joihin aiheet liittyvät. Pirjo kuvaa näyttelyn töiden ensisijaiseksi alkusysäykseksi Santa Sapienzan puutarhaa, lisänä myös muut mieltä kiehtovat, todelliset ja kuvitteelliset puistot sekä puutarhat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Teosten lähtökohtina ovat olleet vahvoja mielikuvia ja tunnetiloja herättäneet kokemukset ja havainnot eri paikoista sekä ympäristöistä, useinmiten matkoilla, erityisesti Italiassa.  Pirjon mukaan ”nähdyt ja koetut asiat ja erilaiset kulttuuriset virikkeet herättävät tunteita ja mielikuvia, jotka aktivoituvat töissä uusiksi mielenmaisemiksi. ”
OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA
”Pienen pienet asiat, hädin tuskin erottuvat, sekä laajemmat kokonaisuudet vaihtuvine valoineen ja tunnelmineen -kaikki yhtä kiinnostavia.”

Taiteilija kuvaa, kuinka viivojen, muotojen ja värien kontrasteista, valon ja varjon rinnastuksesta, niin tietoisesti, kuin vaistonvaraisesti, teosten tunnelma ja kokonaisuus syntyy.  Samat aiheet voivat toistua, erilaisina variaatioina, muodostaen sarjan.

 

Galleria Paperihuoneen puolesta onnittelukukat ojensi Tiina-Katriina ja Petra.

Pirjo kertoi vielä miten ”löysi” Hämeenlinnan ja Galleria Paperihuoneen, jonka perusselkeä, viehättävä näyttelytila, sijainti ja näkymä sekä ulos että sisään herätti mielenkiinnon ja halun saada oman näyttelyn tällä paikalle!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Valokuva gallerian päätyseinästä, jolta työt näkyvät hyvin ulos asti, mutta merkillinen kamera saattaa tallentaa teoksiin heijastuvia ulkopuolisia valoja ja varjoja, tuoden pakosti mukaan galleria ulkopuolista maisemaa. Tämä sallittakoon joissakin otoksissa!

Petra Saraste kertoi grafiikanpajan puolella Ikoni: ikkuna taivaaseen – näyttelyn ikoneista, aiheista, lähtökohdista, käytetyistä menetelmistä sekä ikonin tekijästä. Kaikki näyttelyssä olevat ikonit ovat maalanneet Vanajaveden opiston ikonimaalauksen jatkoryhmän opiskelijat opettajansa Petran johdolla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Avajaisissa oli mukava tunnelma! Ajoittain ihmiset olivat varsin tiiviisti sulassa sovussa vieri vieressä. Seuraavana päivänä vakiokävijöihin kuuluvan päiväkodin 3-vuotiaat kävivät tutustumassa ja ihastumassa ”kauniisiin lumpeisiin ja sudenkorentoihin”.

 

TERVETULOA tutustumaan gallerian ja grafiikanpajan näyttelyihin

KERROSTUMIA 3.4. – 2.5.2018

Ikoni; ikkuna taivaaseen 4.4. – 14.4.2018

Avoinna ti-pe klo 12-18, la 12-16.

Galleriaan on vapaa pääsy!

Pirjo Aaltosen TAITEILIJATAPAAMINEN lauantaina 14.4. klo 13-15

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s