Ikonitaidetta

Vanajaveden opiston ikonimaalarit ovat maalanneet kuluvan luokovuoden ajan ikoneita ukrainalaisella tyylillä.

Ukraina on ollut ajanlaskumme alusta saakka monien valloittajien alaisuudessa. Sen kansaan, kultuuriin ja taiteeseen ovat vaikuttaneet niin bysanttilaisuus, venäläisyys kuin valkovenäläisyyskin. Myös näissä ikonimalleissa voi olla vaikutuksia eri kulttuureista ja aikakausista. Ikonia katsova voikin tehdä matkan moneen aikaan ja kulttuurielämykseen. Näyttelyssä on esillä myös ikoneita, mitkä eivät ole niin tyypillisiä ja kaikille tuttuja malleja.

Ikonia maalatessa taiteilija tekee kuvan mallin pohjalta, mutta oma kädenjälki saa näkyä, jolloin se ei ole pelkkää jäljentämistä. Eroavaisuuden huomaa selkeästi, kun näyttelyssä on eri taiteilijoiden samasta kuvasta tekemät ikonit.

Noudatamme kreikkalais-magedonialaista maalaustapaa, mutta pyrimme siirtämään näissä ukrainalaisissa ikoneissa olevia erityispiirteitä maalaamiimme ikoneihin. Ukrainalaisuus näkyy kasvonpiirteissä, vaatteiden kansanomaisuudessa, ornamenteissa ja muissa yksityiskohdissa.

Ryhmän opettajana toimiva Petra Saraste

Voit tutustua myynnissä oleviin ikoneihin Ikoniblogissa.

Ikoneiden ja motanka-nukkejen keräysvarat menevät lyhentämättömänä Kirkon Ulkomaanavun avustustyöhön ukrainan hyväksi.

Motanka -nuket

Ikonimaalareiden tekemät Motanka-nuket kuuluvat ukrainalaiseen perinteeseen, joita annetaan elämän eri taitekohdissa. Nuket ovat esillä ja myynnissä näyttelyssä.

Ukrainalaisessa kulttuurissa motanka-nuket symboloivat hedelmällisyyttä ja yltäkylläisyyttä sekä toimivat perheiden talismaaneina. Motanka-nuken kankainen pohja symboloi esi-isiemme henkeä ja viisautta, ja Ukrainan arkeologit arvioivat ensimmäisen löydetyn motanka-nuken iäksi jopa noin 5000 vuotta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s