Hengenvetoja

Vuosi etenee nopeaa tahtia ja olemmekin jo lokakuussa. Täman kuun taiteilijana on Paperihuone ry:n jäsentaiteilija Anna Kolehmainen, jonka näyttely Hengenvetoja on esillä gallerialla ja myös grafiikanpajan puolella. Näyttely on retrospektiivi, jossa on esillä Kolehmaisen tuotantoa 20 vuoden ajalta.

Näyttelyn ajavaisia vietettiin perjantaina 30.9. Juhlallisuudet aloitettiin juhlajuomilla ja taiteilijan kukittamisella. Tämän jälkeen hän kertoi näyttelystään ja teostensa taustoista.

Hengitys on ollut viime vuosina ajankohtainen aihe korona-pandemian takia, eikä enää niin itsestään selvä asia. Tästä on syntynyt näyttelyn teema, sekä nimi Hengenvetoja.

Piirtäminen on Kolehmaisen mukaan kuin hengittämistä taiteilijalle. Se on tärkeä tapa olla olemassa ja luoda jotain uutta. Se on valtaa ja vapautta valita se mitä maailmasta tallentaa ja miten maailmaa katselee ja mitä siitä nostaa esiin ja korostaa.

Viivan vetäminen tarkoittaa kuvataiteessa sitä että tehdään konkreettinen jälki paperille, laatalle tai jollekin muulle materiaalille. Päihdeongelmaiselle viivan vetäminen tarkoittaa huumeiden nuuskaamista. Toinen on luovuutta, toinen tuhoa.  

Kolehmainen kertoi avajaispuheessaan henkilökohtaisista menetyksistä läheisten päihdeongelmien takia. Varhaiset menetykset ovat olleet hyvin merkityksellisiä Kolehmaisen elämän kannalta; hän on joutunut hyvin varhain käsittelemään kuolemaa ja henkistä kipua.

Taide on tullut hänelle tärkeäksi keinoksi mennä eteenpäin, se on tapa hahmottaa tunne- ja suruprosesseja ja ymmärtää elämää. Hän kuvaa näitä menetyksiä myös peilinä. Ne ovat saaneet hänet arvostamaan ja riemuitsemaan elämästä ja ihmisistä jotka hänen ympärillään hengittävät.

Taiteen tekeminen ja sen opiskelu on ollut taiteilijalle hyvin tärkeä tunteiden käsittelykeino. Taidetta opiskellessaan Kolehmainen on myös tutustunut taidehistoriaan ja eri materiaaleihin.

Näyttelyssä on esillä kahdenlaisia polkuja, joita taiteilija on työstänyt; sisäisiä polkuja omaan mielen ja ulkoisia ulkomaailmaan. Näitä kuvaavat teokset antimateriahiukkasten liikkeistä, joita hän teki kuvataiteilijaksi valmistuttuaan, sekä teokset joissa polkuja reunustavat syksyn lehdet. Näistä teoksista Kolehmainen kertoo miten häntä kiehtoi paljon puiden tapa pudottaa syksyisin lehtensä. ”Se on hieno tapa oppia takertumattomuutta ja irti päästämistä,” taiteilija kuvaa.

Grafiikanpajan puolella teoksissa on eläin-teemaa: erilaisia eläimiä, jotka ovat esiintyneet taiteilijan unissa tai joita hän on kohdannut ja ne ovat tehneet vaikutuksen. Niihin liittyy taiteilijan mukaan psyykkisiä voimavaroja, oman voiman löytämistä ja paranemista vaikeista asioista.

Töitä katsellessa taiteilijalle välittyy tunne liikkeelle lähtemisestä ja liikkeellä pysymisestä.

”Taide on tuhon vastavoima, luovuus ylläpitää elämää ja niin kauan kuin on elämää on toivoa.” Kolehmainen toteaa.

Hengenvetoja-retrospektiivi on nähtävillä Galleria Paperihuoneella ja grafiikanpajalla 30.9.-29.10.2022

Aukioloajat ti-pe klo 13-18 ja la klo 12-16

Tervetuloa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s